lördag 24 september 2016

Dålig uppdatering på bloggen!

Vad har hänt i husbilslivet sen sist?

Det har inte hänt så mycket faktiskt, två små helgresor och ett besök på Elmia utan husbil är vad som hänt.

Här kommer en kort summering:

Lördag 20 augusti tog vi husbilen till en av mina favoritställen, Kronocamping Lidköping. Vi hann med ett besök hos HusvagnsSvensson och en promenad i centrum innan vi fortsatte eftermiddagen och kvällen på campingen. Det började tyvärr regna så vi spenderade tiden med yatzty under markisen. Mysigt det också. Regnet fortsatte under kvällen så vi beställde pizza på restaurangen och som de campare vi är så åt vi den utanför husbilen innan vi fortsatte kvällen inomhus i bilen.



Helgen efter, 26/8, tog vi med oss min syster som hade sen semester i år till Hjo. Har ju hört att det ska vara en mysig stad att besöka. Vi bokade in två nätter på Hjo Camping och det var tur att vi bokade för det var mer eller mindre fullbelagt under helgen. Vädret visade sig från sin bästa sida med sol även om det blåste lite. Vi fick en solig plats med sjöutsikt :-)


Kvällssolen lyser på bilen

Efter en frukost utanför husbilen på lördagen tog vi en promenad in till centrum. Vi gick genom stadsparken och njöt av omgivningen.




 Små söta badhytter på stranden



 Efter en lunch i/vid hamnen gick vi tillbaka längst vattnet till campingen, tog det lugnt en stund innan vi promenerade tillbaks till stadsparken för en omgång minigolf. Sedan tillbaka till husbilen för den traditionella grillningen utanför husbilen. :-)

Innan vi åkte hem från Hjo besökte vi butiken Hem & Hobby. Här finns bla heminredning till hyfsat låga priser.

Upptäckte efter ett par dagar (!!) att vi fått en parkeringsskada på husbilen vid butiken. Så tråkigt att den skyldige inte vågade stå för sitt misstag och lämnade platsen utan att ge sig till känna. 


Efter resan till Hjo har husbilen fått stå här hemma. Vi har inte kommit ut på några fler resor.
Vi åkte dock till Elmiamässan, men då utan husbilen. Vi bodde istället hos min syster som bor i Kaxholmen strax utanför Huskvarna. 
Vi köpte flerdagarsinträde och spenderade sammanlagt 12 timmar på mässan under helgen. Vi hittade båda två var sin favorit. Christer vill ha en Swift och jag blev förälskad i en Burstner Lyseo. Vi behåller dock vår Burstner Travel Van ett tag till... :-)

Burstner Lyseo T728 G






Denna helgen hade vi planerat för en sista tur med husbilen men Christer bestämde sig för att köpa en robotgräsklippare igår så vi blir hemma och installerar allt som behövs göras för den istället. Så helgen i Hjo blev sista husbilsturen 2016! Men om 6 månader är det ju vår igen och dags för nya husbilsturer, som jag längtar... 

söndag 7 augusti 2016

Gamla Uppsala & Sigtuna

Igår, lördag, var det dags att lämna Uppsala och styra husbilen hemåt. Semestern är slut och imorgon, måndag, är det dags att börja jobba igen. Men innan vi satte kurs söderut så åkte vi och kikade lite vid Gamla Uppsala. 

Gamla Uppsala är en av Nordens märkligaste kulturmiljöer. Gravfält, kungsgårdsplatåer och byggnader berättar om platsens historia genom 2000 år. Det finns ett museum här (öppnade dock kl 11,00, lite sent för oss så vi tar det vid nästa besök) och i museet finns fynd, modeller och bilder som skildrar myterna, makten och människornas vardagsliv från hedendom till kristendom.

I området finns även friluftsmuseet Disagården, vi tog en snabb titt bland husen och fotograferade lite.


Disagården

Disagården

Disagården

Disagården

Gamla Uppsala fornlämningsområde är en av Sveriges främsta kulturmiljöer. Kungshögarna ligger på den mark som tillhört Gamla Uppsala kungsgård. Tillsammans med annan kronomark i området var den kärnan i Uppsala öd, kronans samlade jord som stod till kungens förfogande och inte fick säljas.

Idag ägs området av staten genom Riksantikvarieämbetet, vars uppgift är att bevara, bruka och förmedla vårt kulturarv.

Kungsgravarna är gravar från 500-talet e.Kr. 
Enligt traditionen låg här svearnas kungssäte och förnämsta kultplats. I området har det funnits 2000-3000 förhistoriska gravar, idag syns ca 250 ovan mark. 


Östhögen och Västhögen är utgrävda. De visade att de döda kremerats tillsammans med dyrbara föremål. Mitthögen är bara delvis undersökt. Man vet hur den är uppbyggd, men man vet ingenting om själva graven. Det är svårt att säga vilka som är begravda i högarna. I det norska diktverket Ynglingatal från 900-talet berättas om tre kungar "höglades" här under folkvandringstiden (375-550 e.Kr.).



Den nuvarande sockenkyrkan i Gamla Uppsala är en dela av den stora stenkatedral som 1164 blev domkyrka i det nyinrättade ärkestiftet. På 1200-talet förlorade Gamla Uppsala sin betydelse som religiöst centrum. Sedan domkyrkan brunnit ca 1245 flyttades ärkesätet till Östa Aros, nuvarande Uppsala, där en ny domkyrka byggdes.



Utanför och under den nuvarande kyrkan finns spår av bebyggelse som är äldre än domkyrkobyggnaden. Man har funnit flera kulturlager, hårdtrampad lera, sot, kol och stolphål på olika nivåer. Stolphålen visar att här har legat flera byggnader. Det finns tecken på att minst en träkyrka föregått stenkyrkan.
Under vikingatiden stod här kanske även en stor hallbyggnad, kungen "samlingslokal". Under vissa perioder har stolphålen antagits tillhöra det omtalade hednatemplet i Gamla Uppsala.




Efter utgrävningar 1896 kunde man rekonstruera planen av den stora stenkyrkan som började byggas här under första hälften av 1100-talet. Planen visar att långhuset låg i vinkel i förhållande till koret, som idag utgör den nuvarande kyrkan. Det kan bero på att man anpassat domkyrkobygget till en äldre träbyggnad eller på dåliga markförhållanden.


Efter branden 1245 flyttades då ärkesätet till nuvarande Uppsala och den gamla domkyrkan började användas som sockenkyrka.. Murarna till långhuset och korsarmarna revs. De flesta av centraltornets bågöppningar murades igen. Kvar idag är centraltornet samt koret och dess absid. Sakristian och vapenhuset har byggts till senare.

Vi for sedan vidare till Sigtuna.
Sigtuna ligger vid Mälaren och grundades av Erik Segersäll runt år 980. Sigtuna var den första egentliga staden i dåvarande Sverige och sedan säte för den förste kristne kungen, Olof Skötkonung, som här lät slå de första svenska mynten. Sigtuna blomstrade som ett kungligt, kyrkligt och kommersiellt centrum fram till slutet på 1200-talet.
Det har visat sig att staden nästan från början anlades efter en regelbunden plan, med cirka 8 meter breda, långsmala tomter med kortsidan mot en huvudgata, i stort sett motsvarande dagens Stora gatan. Stora gatan drogs längs Mälarens dåvarande strandlinje, och är den äldsta bevarade i Sverige med ursprunglig sträckning. Tvärgränderna till den var från början långa bryggor


Sigtuna Rådhus från 1744 lär vara Europas minsta. Det är ritat av borgmästare Eric Kijhlman (1708-1784).

Turistbyrån hittar man i drakhuset. Drakegården härrör från 1700-talet, köptes 1871 av provinsialläkare Knut Drake af Hagelsrum och blev hans hem under ett halvt sekel.


Stora gatan = shoppinggatan


Stora gatan = shoppinggatan

Stadshotellet

Vi hittade en mysigt fik som inryms i en byggnad från 1600-talet. Detta hus kan vara det äldsta huset i staden.





Efter vårt besök i Sigtuna var det dags att köra hemåt.


Har haft trevliga dagar med husbilen, fått se delar av Sverige som jag tidigare inte sett.

Men nu är semestern slut och det är dags att börja jobba igen och längta till nästa husbilstur, vart den nu leder oss...

fredag 5 augusti 2016

Uppsala!

Idag har vi promenerat runt lite i de centrala delarna av Uppsala! Idag är jag lite lat så istället för att skriva om byggnaderna så lägger jag in kort på text-skyltarna, på de skyltar jag tog kort på... :-) Jag hoppas att det går att läsa texten på korten! 

Vi började med en promenad till Uppsala slott. Jag visste inte ens att Uppsala hade ett slott innan den här resan... Slottet ligger på en höjd så vi fick lite välbehövlig backträning :-) 

Längst vägen gick vi förbi någon gammal kvarn skulle jag tro. 

 
I närheten hittar man också en vattenpump! 

Som fungerar.


Vi passerade också ett gammalt hus! 


Så var vi framme vid slottet! 





Vid slottet finns även en klockstapel, Gunillaklockan!

 
Från slottet har man fin utsikt över domkyrkan! 



Vid slottet finns en port man kan passera beroende på vilken väg man tar till slottet!




Från slottet har man också utsikt över botaniska trädgården som ligger på andra sidan gatan.



På vår väg från slottet till domkyrkan passerade vi ett stort hus som jag inte vet vad det är. Men pampigt är det iaf. 


Nu var det dags för ett besök i domkyrkan!








Utanför domkyrkan ligger en mindre kyrka som vi också gick in i.







På vår väg tillbaka till centrum stannade vi till och fotade domkyrkan och vi hittade även en runsten! 






Vi funderade en kort stund under lunchen om vi skulle ta cyklarna och cykla till gamla Uppsala men bestämde istället att vi tar husbilen dit imorgon innan vi åker hemåt. Hoppas vädret håller i sig bara.

Vi cyklade tillbaks till campingen, tog en fika och sedan gick vi en match på minigolfbanan, som undertecknad vann... :-)