lördag 29 augusti 2015

Varberg

Vår senaste resa gick förra helgen till Varberg.
Vi hade inte bestämt oss för vart vi ville åka. Vi kom iväg lite sent så vi bestämde oss för att åka till Varberg och Apelvikens camping som har sin reception öppet till 22.00. Efter ett middagsstopp i Uddevalla och ett stopp vid Hemmakväll i Kungsbacka (vi ville få tag i en dvd-box som var på rea) så kom vi fram till Apelviken 21.15. Såg direkt att det var mycket folk på campingen men beskedet att det var fullt det trodde vi inte att vi skulle få, men så var det!

I receptionen sa de att Getteröns camping hade platser så vi åkte dit i tron att vi skulle komma in där då de rekommenderade oss att åka dit. Men innan vi åkte dit så svängde vi förbi ställplatsen i Varbergs hamn, men det var såklart fullt så sent på kvällen. Vi åkte till Getteröns camping men där var det stängt och de ställplatser de hade utanför receptionen var upptagna.

Jag googlade snabbt fram att det fanns fler ställplatser på Getterön men alla vi besökte var fullbelagda. Nu började iaf jag att tröttna. Klockan var 21,45 och jag var trött efter arbetsveckan och ville bara få en plats för husbilen på ett säkert ställe.

Vi beslutade oss för efter att ha kollat på 4 ställplatser som alla var fulla att åka tillbaks till Kungsbacka där vi sett en ställplats inte långt från Hemmakväll vid teatern och idrottshallarna. Men påväg mot Kungsbacka bestämde vi oss för att åka in till Bua och chansa att det fanns en ledig plats. Bua hade vi hört skulle vara en mycket fin ställplats. Men även där var det fullt, även på reservplatserna. Vi kom tillslut fram till ställplatsen i Kungsbacka och då hade klockan blivit 22,50.

Ställplatsen i Kungsbacka är gjord som vanlig parkeringsplats för husbilar. Man betalar i automat med kort och avgiften för ett dygn är 100 kr. Vi var 5 husbilar som övernattade här. Det går att få el för sex fordon, då betalar man i förskott med femkronorsmynt. Lite konstig konstruktion då man när man kommer får betala för det man tro man förbrukar. Ju mer el du använder ju mer kostar det men det går bara att betala i förskott med just femkronorsmynt. Har du pengar kvar att förbruka när du åker så får du inte tillbaks nått utan nästa bil som kommer får lite gratis el. Vi hade bara två femkronor men det räckte gott och väl till läslampan och kylskåpet.
Ställplatsen ligger precis vid järnvägsspåret (det såg vi inte i mörkret när vi kom) och vi vaknade tidigt på morgonen av ett godståg och det kändes som om tåget åkte rakt igenom husbilen. Förutom det så var det en lugn natt och platsen är genomtänkt med nära till centrum.

 Ställplatsen i Kungsbacka

 Asfalterade och utmärkta platser

Utsikten från ställplatsen, teater och idrottshallar. Mycket aktiviteter på lördagsmorgonen.

Efter en god natts sömn åkte vi E6:an tillbaks till Varberg och denna gång åkte vi direkt ut till Getteröns camping och fick oss en solig och bra plats. Vi tog sedan husbilen och parkerade den vid Varbergs fästning och därifrån tog vi cyklarna och cyklade in till stan. Vi ville spara lite tid då vi hade tänkt oss en sol och bad-eftermiddag vid campingen. Vi fikade, vi kollade in marknaden på torget och vi åt lunch innan vi cyklade tillbaks till husbilen och körde ut till vår plats på Getteröns camping.

Efter att ha suttit en stund utanför husbilen tog vi på oss badkläderna och tog med oss filtar och handdukar och gick till badplatsen. Och vilken härlig badplats! Här kan man välja att ligga på klipporna och bada från bryggor eller ligga på sandstranden och vada ner i vattnet. Vi valde att ligga på klipporna. Jag som är lite kinkig vad gäller sjö/havsbotten blev glatt överraskad när det inte var någon tång och ren sandbotten vid och omkring badbryggorna. Vattnet svalkade skönt och det var skönt att slumra en stund på filten på klipporna. Utsikten över havet och Varbergs fästning fick man som bonus om man väljer att ligga på klipporna. 

 Badplatsen

Varbergs fästning i bakgrunden

Badplatsen

Efter en härlig stund vid badplatsen gick vi tillbaks till husbilen och spelade yatzy. När solen var på väg ner gick vi åter till badplatsen för att se solnedgången. Helt underbar. Tyvärr har jag ingen bra kamera som fångar ljuset så vi får nöja oss med med iPhonebilderna.



Lite kort om Getteröns camping då.
En fin camping med ett härligt läge med bra förutsättningar för sol och bad. Getterön har tydligen 5 vikar och campingen ligger vid den 4:e, så jag antar att det finns 5 badplatser. Det finns cykelväg in till Varbergs centrum och på sommaren kan man välja att åka båt in till stan om man hellre vill det. Det finns restaurang/gatukök på campingen om man inte orkar laga mat. Precis utanför campingen finns det en affär; Tempo, med helt okej öppettider. 
Campingen är uppdelat i två områden och vi bodde vid det området som ligger närmas havet. Dock har man ingen havsutsikt från campingplatserna. Vid receptionen finns det åtta ställplatser om jag inte minns fel och det finns även husbilsplatser inne på campingen. Det är en plan camping och det är grusvägar inne på området. Helt okej servicehus med det lilla negativa att det kostar pengar att duscha. Har inga problem med att betala för dusch men här var det en krona för 45 sek (jag räknade dock att en krona bara varade i 32 sek). Jag föredrar att man antigen laddar ett kort med pengar eller att man betalar vid utcheckning. 

 Vi bodde på gata R


 Vi är snart redo att åka hemåt


 Ställplatser utanför receptionen
Husbilsplatser inne på campingen

Nästa gång jag besöker Varberg och jag väljer att stå på en camping väljer jag nog Getterön igen. Den känns lugnare och mer familjär än Apelviken (bodde där förra sommaren). Getterön har fin badplats och soligt läge. Apelviken har dock en pool som kan locka barnfamiljerna och mer aktiviteter samt lite närmare till centrum än Getterön. Men Getterön vinner nog på att den inte är lika stor och inte lika dyr...
Jag kan absolut rekommendera Getteröns camping i Varberg.

fredag 28 augusti 2015

Eskilstuna

Efter fyra veckors semester, varav näsan tre veckor med husbilen och en vecka på soliga Mallorca, var det dags att börja jobba. Men efter första veckan bestämde vi oss för att ta en helg med husbilen igen för att fortsätta semesterkänslan. Nu hade ju dessutom vädret blivit riktigt bra med sol och 25 grader.

Christer hade beställt några bildelar från USA via en bekant i Norrköping och hade sett på en köp och säljsida på Facebook någon annan bildel i Karlskoga han behöver till sina bilar han restaurerar. Så det fick bli helgens husbilstrip. Vi började med att åka till min syster som bor i Kaxholmen strax utanför Huskvarna, där sov vi första natten. Sedan åkte vi på lördagen mot Norrköping och hämtade bildelarna. Christer fick nys om en dragracingtävling i Kjula utanför Eskilstuna så vi spenderade några soliga timmar där innan vi tog in på Parken Zoo camping och stugby i just Eskilstuna.


 Dragracing

 Receptionen med restaurang

 Campingen

Tigern symboliserar att campingen ligger i anslutning till djurparken Parken Zoo

När vi kom till Parken Zoo camping och stugby så blev jag/vi överraskade att det var så lite folk på campingen. På det området vi stod på var det nog inte mer än max 20 husvagnar, husbilar och tält. Sedan fanns det ett område till men det var nog inte så mycket fler folk där. 
Läste på aftonbladet efter vi checkat in att det ett par dagar tidigare skett ett inbrott i en husvagn och stöld av bilen så jag vet inte om det kan ha skrämt iväg folk eller om det inte är populärt att campa i Eskilstuna.
Campingen ligger granne med djurparken Parken Zoo och Parkenbadet, vi besökte inget av detta utan utnyttjade bara campingen till att just campa.
Campingen såg välskött ut med häckar mellan raderna och grusvägar på området. Fräscht servicehus med separata dam och herrtoaletter/duschar. Här fick man en elektronisk tagg för att komma in.

Campingen ligger också granne med shoppingcentret Tuna Park med ca 60 butiker så campingens läge känns lite konstigt. För att komma till campingen åker du in mellan parkeringen på shoppingcentret. Campingen har ju ett bra läge om du vill besöka djurparken men annars vet jag inte om jag skulle rekommendera campingen. 

På söndag åkte vi vidare mot Karlskoga. Efter att ha köpt nån bildel åkte vi mot Karlstad för att gå på en utställning på Karlstad museum. Men när vi passerade Kristinehamn såg vi att de blivit utsedda till årets husbilsvänligaste kommun så då var vi tvungna att åka in och kolla den staden. Vi körde in i centrum och sedan följde vi skyltarna mot Picassoskulpturen. Vi kom fram till ett underbart litet ställe nere vid Vänerns kant. Här står en skulptur som trots namnet inte gjorts av Picasso själv utan av en norsk konstnär. På visitvarmland står det så här: 
"Oui". Med tre enkla bokstäver på en papperslapp bekräftade Pablo Picasso att han valde Kristinehamn för sin 15 meter höga monumentalskulptur i serien Les dames de Mougins. Skulpturen är Picassos första monumentalskulptur. Han skänkte den till Kristinehamn 1964.

Pelaren har två vingar varav en vinge väger 8 ton, den är utförd i naturbetong som innebär att en form fylls med sorterat stenmaterial och sedan har flytande vit cement injicerats. Efter det sandblästrades den konstnärliga dekoren fram. Ytan är så hård att den sägs hålla i 2000 år.

Arbetet med skulpturen utfördes av den norske allkonstnären Carl Nesjar och följdes av Picasso genom film och fotografier. Skulpturen är en av de största Picassokonstverken i världen och står som ett sjömärke och en hälsning till de fartyg som kommer till Kristinehamns hamn. 

En utställningsbyggnad finns alldeles i närheten, där du kan följa arbetet kring uppsättningen av skulpturen. 


Vi åt en god lunch på ett café vid monumentet innan vi åkte vidare mot Karlstad och Värmlands museum. Här hade Christer sett att de hade en utställning som handlade om customiserade bilar. Bilderna föreställde detaljer på sk custombilar och utställningen heter just Custom Art. Det fanns även en liten utställning om 50 och 60-talet. En annan utställning som vi gick igenom hette Cause of Death Women. Cause of Death: Woman är en journalistisk granskning av våld mot kvinnor. Fotografen Linda Forsell och journalisten Karin Alfredsson och Kerstin Weigl har undersökt situationen i tio länder och träffat kvinnor som överlevt våldet. En mycket tung utställning med starka bilder men väldigt viktig att synliggöra.


Efter vårt besök på museet åkte vi norr ut och till det lilla samhället Stöpafors strax norr om Sunne. Vad gjorde vi där? Jo vi åt på ännu en 50/60-tals inspirerad restaurang. Mottagandet var dock inte det bästa. Vi försökte ringa ett flertal gånger för att se om det fanns lediga bord men inget svar. När vi kom dit och påpekade det så fick vi ett snäsigt svar att de har så mycket att göra så de inte hunnit svara i telefon. Inne var det fullbokat men vi fick ett bord ute. Servicen var långsam och det tog lång tid att få sin mat. Hit åker vi nog inte igen om vi inte har vägarna förbi.

Mätta åkte vi sedan 45:an hem och jag stupade nästan i säng efter en intensiv helg och första arbetsveckan efter semestern.
 Värmlands museum



Menyn på Diner 45

Töreboda

Vår nästa resa med husbilen gick till Töreboda där huvudmålet med resan var att äta hamburgare på Mandy´s. Från Mandy´s egna hemsida: Mandy´s Diner har två restauranger en i Älvsered (14 km utanför Ullared) och den andra ligger i Töreboda (11 km utanför Mariestad)  Krogarna med mat och fullständiga rättigheter i äkta amerikanska 50- och 60-talsmiljöer där all dekor är i original.

Här dricker du smarriga milkshakes, goda drinkar och äter bland annat spare ribs, american pancakes, kycklingsspett, Sirloin steak och givetvis även hamburgare.
Allt detta i en härlig retromiljö med rock'n'roll-musik, meny med riktigt god mat inspirerad av det amerikanska köket.


 Hamburgarna serveras i pappbilar av olika amerikanska bilmodeller. 

Vi passade också på att cykla en bit längst Göta kanal. Vi cyklade ca 3 km till Hajstorp, där vi tittade på slussning, åt glass och njöt av naturen.

 Längs kanalen mellan Töreboda och Hajstorp


 Mycket trafik i kanalen


Här finns ett café och ett vandrarhem i det gula huset
Det finns även en ställplats för husbilar, betalar gör man i cafét

Vi bodde två nätter på Töreboda camping och bad. Detta är en mycket fin anlagd camping. Plana gräsytor indelad i två områden. De finaste platserna är de utan el, de ligger direkt vid kanalen, bara ett staket avgränsar mellan kanalen och cykelleden in till och campingen.

 Platser utan el med kanalen precis utanför staketet

 Här kan man tömma gråvatten och toatanken

Plana campingtomter

Campingen har också en pool, som är gratis att bada i som gäst men den är även öppen för allmänheten mot en avgift. Poolen ska vara tempererad, vi tyckte dock att den var ganska kall när vi tog ett dopp. 

Poolen

Det finns två servicehus på campingen. Det ena kändes som ett omgjort omklädningsrum från skoltiden men fyllde sin funktion med separata herr och damtoaletter/duschar. För att komma in i servicehuset fick man en elektronisk tagg. 

Campingens reception inhyser också en enklare restaurang och cafe där du kan beställa mat, du kan välja att äta inomhus eller utomhus.

Själva Töreboda är inte så stort men campingen ligger centralt och det tar max 10 min att promenera längst Göta kanal och in till centrum där man hittar restauranger och några affärer. Det är en bra utgångspunkt om man vill ta en liten utflykt och kanske cykla lite längst kanalen.

Jag kan rekommendera Töreboda camping och bad och jag kan absolut tänka mig att bo här igen!

torsdag 27 augusti 2015

Böda Sand

Vi hade bokat tre nätter på den omtalade campingen Böda Sand, campingarnas camping!

Vi bodde här en natt i maj och då var det bara säsongarna som hittat hit och ett fåtal övriga gäster så det skulle bli skoj att se hur det var under högsäsong. På Böda behöver man boka i god tid för under veckorna 28-31 är det mer eller mindre fullbelagt. Böda Sand är Sveriges största camping med lite drygt 1500 campingtomter plus olika stugalternativ. Här trivs både barnfamiljer, unga par, kompisgängen, medelålders och pensionärerna. Här finns nått för alla, om man gillar lite håll i gång på sin semester.

Här finns allt du behöver för en lyckad semester. En två mil lång sandstrand med vit härlig sand, långgrund barnvänligt bad, poolområde, restauranger, glasskiosk, gatukök, affär, bageri, frisör, lekparker, utomhusscen, barnklubb, afterbeach med liveband, äventyrsgolf, trampbilsuthyrning, och golfbana. Jag har säkert glömt något men som sagt här behöver man inte vara sysslolös och man behöver inte lämna området.

Böda Sand behöver upplevas. Och även om det är mycket folk så är campingen uppdelad i olika områden så det blir ändå ganska lugnt vid campingtomterna då de flesta aktiviteter är i centrum.

 Vår plats

 En skön stund på stranden

 En del av stranden, norrut

 Ett av servicehusen

 En campinggata

Vår campinggata

 Centrum

 Centrum

 Glasskiosk och gatuköket



 Centrum

 Kö till incheckningen när vi checkat ut

Bilderna från campingen är tagna när vi skulle åka hem och då började det tyvärr regna men de andra dagarna hade vi strålande solsken och härligt väder.

En dag tog vi en cykeltur till Böda Hamn, en liten tur på ca 7 km enkel väg om jag inte minns fel. Här åt vi lunch på restaurang Böda Hamnkrog. Här i Böda Hamn finns det också en fin ställplats. Kan tänka mig att prova att stå där om det finns plats vid nästa besök på norra Öland. Vi spelade också minigolf på Böda Hamns camping.
Böda Hamnkrog

Efter tre härliga dagar på Öland var det dags att åka hem. Vi hamnade i bilkö från Löttorp och hela vägen ner till Borgholm. Detta väckte barndomsminnen till liv hos mig och min syster som spenderat alla barndomens somrar på Öland/Kalmar.

Bilkö på Öland

För att summera Böda Sand i så få ord som möjligt så är det att det är en stor camping med mycket aktiviteter och här kan man bara vara om vill. Allt som du behöver finns inom räckhåll men gillar du stillsamma campingar så ska du välja en annan.



Oskarshamn-Kalmar

När vi kört av färjan i Oskarshamn vid 20-tiden så åkte vi direkt till Gunnarsö camping där vi vid utcheckning veckan innan bokat oss en plats då vi kom så pass sent med färjan.
Efter en god natts sömn styrde vi husbilen mot Kalmar. Vi hade ju bokat in oss på Böda Sand från onsdag-lördag så vi hade en natt kvar innan vi kunde åka dit. Valet föll till slut på Kalmar och ställplatsen vid hamnen/turistbyrån.

Denna dag strosade vi runt i Kalmar och njöt av solskenet.
 Utsikten från husbilsfönstret vid ställplatsen Kalmar Gästhamn

 Ståtliga Kalmar Slott
 Kalmar Slott

 Tripp Trapp Trull i Kalmar 

Tripp,Trapp,Trull kallas tre små stugor i Kalmar som undgick stadsbranden år 1765 och som troligen byggdes på 1600-talet. Husen ingår i en grupp av stugor typiska för stadens enklare byggnadsskick. De är byggda på små smala tomter anpassade efter läget utmed Fiskaregatan. Tripp är uppförd i en, Trapp och Trull i två våningar och placerade med gaveln mot Fiskaregatan. Kvarteret Tenngjutaren var ett kvarter där hantverkare som skräddare, skomakare, garvare, hattmakare, smeder, snickare, bleckslagare och tunnbindare byggde bostäder och verkstäder.
De är avbildade på vykort och förekommer även i reklamsammanhang för villafärger.

Efter en natt i Kalmar var det dags att åka över den 6072 m långa Ölandsbron för tre nätter på den omtalade campingen Böda Sand på norra Öland. Om det äventyret får ni läsa i nästa inlägg.

Välkommen till solen och vindarnas ö

Men innan vi vi åkte norrut så åkte vi till Färjestaden och Ölands köpstad för lunch och för att handla matvaror att ha i husbilen för resten av veckan. Vi hade bestämt att de tre nätterna och dagarna på Böda Sand skulle vara avkopplande och vi skulle inte lämna campingen (med husbilen iaf).

Ölandsbron från Ölands köpstad i Färjestaden

Här vid Ölands köpstad finns det en gratis ställplats för husbilar där man får stå max 1 dygn. Detta är en helt vanlig asfaltsparkering vid köpcentret och jag vet inte hur många som stannar över natten men det är lätt att parkera här om man ska in och handla på köpcentret som har det mesta man behöver. Här finns det husbilsrutor att parkera i och det finns gott om plats att ta ut bord och stolar vid sin bil om man vill det.

Efter besök i affären var det dags att åka norrut på ön...