onsdag 3 augusti 2016

Örebro slott & Wadköping

Idag har vi besökt Örebro slott och Wadköping. Vi startade med en guidad tur i slottet. Man kommer bara in på slottet med guid men 50:- var ju inte så dyrt. Visningen var ca 30 min (under helger under vår, höst vinter är visningen 60 min lång). Det finns även en barnanpassad visning med teaterinslag. 


Örebro slott byggdes på en liten ö i Svartån. Läget var väl valt. Därifrån hade man kontroll över omgivningen och Örebro-bron som enligt en sägen staden fått sitt namn ifrån. Ör är ett gammalt ord för grus och beskriver grusbanken som bron bygdes på. Bron var viktig knutpunkt, där sammanstrålade vägar från Värmland, Bergslagen, Öster-och Västergötland. Här förbi red också kungen sin Eriksgata då han skulle bekräftas av lagmännen ute i landskapen.


Örebro slott nämns första gången 1364 i ett brev skrivet av hertig Albrekt. Han var far till Albrekt av Mecklenburg som nyss blivit kung i Sverige. Mecklenburgarna ledde ett fälttåg i landet och i brevet berättar hertigen att borgarna i Örebro och Sundby intagits med vapenmakt. 

År 1364 var borgen nyligen byggd. Den bestod av en ringmur och efter en tid tillkom ett högt försvarstorn. Borgen var en symbol för makt, ett förvaltningscentrum där slottsfogden förvarade de skatter befolkningen betalade. Under den nordiska unionstiden,1397-1523, disponerade tidvis danska unionskungar borgen. 





Borgen belägrades flera gånger, 1434 av Engelbrekts upprorshär. Den danska besättningen gav sig och Engelbrekt blev borgherre i två år. 


År 1522 fick unionskung Kristian II ge upp borgen för Gustav Vasa. Hans son Karl IX lät åren 1573-1627 bygga om den till ett renässansslott. Den medeltida ringmuren och tornet byggdes in i de fyra slottslängorna. 
Örebro slott ingick i rikets fasta försvar och därför stärktes försvarskraften med fyra runda kanontorn och höga murförsedda jordvallar. 

Förutom att slottet var en av kungens många bostäder var det också en plats där flera riksmöten hölls. 

I slutet av 1600-talet avtog intresset för slottet och det förföll. År 1764 kunde det efter ombyggnader åter tas i bruk som residens för landshövdingen. Slottet hade nu öppnats mot staden genom att försvarsvallarna rivits och en park anlagts.

Åren 1897-1901 fick slottet sitt nuvarande utseende. Fasaderna restaurerades i en historisk-romantisk stil där bl.a. Putsen (vit) togs bort så stenmurarna blottades. Kanontornen i väster byggdes på en våning och alla slottslängor fick nya tak. 


Än idag är slottet landshövdingsresidens, där bl.a. Karl Johans-salongen ingår. I det  rummet fick Karl XIII i augusti 1810 beskedet att Jean Baptist Bernadotte utsetts till ny tronföljare. Han kröntes senare till Kung Karl XIV Johan i februari 1818 och är anfader till vår nuvarande kung Carl XVI Gustav. 


Efter besöket på slottet och en lunch på stan cyklade vi till Friluftsmuseet Wadköping. 

I centrala Örebro vid svartåns strand ligger friluftsmuseet Wadköping-Örebros egna Skansen och ett av stadens största besöksmål. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö. Wadköping invigdes 1965 och består av hus och gårdar som flyttats dit från centrala Örebro. Mitt i Wadköping löper stadsgatan med hus på båda sidorna. Den ena sidan med lågskaliga rödmålade bebyggelse skildrar 1600-, 1700-, och det tidiga 1800-talets bebyggelse. Den andra sidan skildrar Örebros stadsmiljö efter den stora stadsbranden 1854. 

                      Stadsgatan

Friluftsmuseet Wadköping har fått sitt namn efter författaren Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen Markurells i Wadköping. 

I Wadköpings byggnader ryms idag butiker, hantverkstäder, museer, utställningslokaler och bostäder.

Borgarhuset-Cajsa Wargs hus är från 1600-talet och var ursprungligen en "gäststuga" till en gård som omkring år 1700 ägdes av landskamreren Anders Warg, far till kokboksförfattarinnan Cajsa Warg. I huset kan man se fina väggmålningar från 1700-talet. 


                Cajsa Wargs hus

Kronbloms museum, inrett i 30-tals stil inne i skomakargården. 

Kungsstugan, har fått sitt namn av att Hertig Karl, senare Karl IX, enligt traditionen ska ha övernattat där vid ett par tillfällen vid sina besök i Örebro. Huset är medeltida i sin typ och ingick ursprungligen i en gårdsanläggning på Järntorget. På övervåningen finns välbevarade vägg och takmålningar från 1580 samt 1620-talet, dessa visas endast vid särskilda guidningar. 

Jag kan absolut rekommendera besök både på Örebros slott och Wadköping. 

1 kommentar: