lördag 29 augusti 2015

Varberg

Vår senaste resa gick förra helgen till Varberg.
Vi hade inte bestämt oss för vart vi ville åka. Vi kom iväg lite sent så vi bestämde oss för att åka till Varberg och Apelvikens camping som har sin reception öppet till 22.00. Efter ett middagsstopp i Uddevalla och ett stopp vid Hemmakväll i Kungsbacka (vi ville få tag i en dvd-box som var på rea) så kom vi fram till Apelviken 21.15. Såg direkt att det var mycket folk på campingen men beskedet att det var fullt det trodde vi inte att vi skulle få, men så var det!

I receptionen sa de att Getteröns camping hade platser så vi åkte dit i tron att vi skulle komma in där då de rekommenderade oss att åka dit. Men innan vi åkte dit så svängde vi förbi ställplatsen i Varbergs hamn, men det var såklart fullt så sent på kvällen. Vi åkte till Getteröns camping men där var det stängt och de ställplatser de hade utanför receptionen var upptagna.

Jag googlade snabbt fram att det fanns fler ställplatser på Getterön men alla vi besökte var fullbelagda. Nu började iaf jag att tröttna. Klockan var 21,45 och jag var trött efter arbetsveckan och ville bara få en plats för husbilen på ett säkert ställe.

Vi beslutade oss för efter att ha kollat på 4 ställplatser som alla var fulla att åka tillbaks till Kungsbacka där vi sett en ställplats inte långt från Hemmakväll vid teatern och idrottshallarna. Men påväg mot Kungsbacka bestämde vi oss för att åka in till Bua och chansa att det fanns en ledig plats. Bua hade vi hört skulle vara en mycket fin ställplats. Men även där var det fullt, även på reservplatserna. Vi kom tillslut fram till ställplatsen i Kungsbacka och då hade klockan blivit 22,50.

Ställplatsen i Kungsbacka är gjord som vanlig parkeringsplats för husbilar. Man betalar i automat med kort och avgiften för ett dygn är 100 kr. Vi var 5 husbilar som övernattade här. Det går att få el för sex fordon, då betalar man i förskott med femkronorsmynt. Lite konstig konstruktion då man när man kommer får betala för det man tro man förbrukar. Ju mer el du använder ju mer kostar det men det går bara att betala i förskott med just femkronorsmynt. Har du pengar kvar att förbruka när du åker så får du inte tillbaks nått utan nästa bil som kommer får lite gratis el. Vi hade bara två femkronor men det räckte gott och väl till läslampan och kylskåpet.
Ställplatsen ligger precis vid järnvägsspåret (det såg vi inte i mörkret när vi kom) och vi vaknade tidigt på morgonen av ett godståg och det kändes som om tåget åkte rakt igenom husbilen. Förutom det så var det en lugn natt och platsen är genomtänkt med nära till centrum.

 Ställplatsen i Kungsbacka

 Asfalterade och utmärkta platser

Utsikten från ställplatsen, teater och idrottshallar. Mycket aktiviteter på lördagsmorgonen.

Efter en god natts sömn åkte vi E6:an tillbaks till Varberg och denna gång åkte vi direkt ut till Getteröns camping och fick oss en solig och bra plats. Vi tog sedan husbilen och parkerade den vid Varbergs fästning och därifrån tog vi cyklarna och cyklade in till stan. Vi ville spara lite tid då vi hade tänkt oss en sol och bad-eftermiddag vid campingen. Vi fikade, vi kollade in marknaden på torget och vi åt lunch innan vi cyklade tillbaks till husbilen och körde ut till vår plats på Getteröns camping.

Efter att ha suttit en stund utanför husbilen tog vi på oss badkläderna och tog med oss filtar och handdukar och gick till badplatsen. Och vilken härlig badplats! Här kan man välja att ligga på klipporna och bada från bryggor eller ligga på sandstranden och vada ner i vattnet. Vi valde att ligga på klipporna. Jag som är lite kinkig vad gäller sjö/havsbotten blev glatt överraskad när det inte var någon tång och ren sandbotten vid och omkring badbryggorna. Vattnet svalkade skönt och det var skönt att slumra en stund på filten på klipporna. Utsikten över havet och Varbergs fästning fick man som bonus om man väljer att ligga på klipporna. 

 Badplatsen

Varbergs fästning i bakgrunden

Badplatsen

Efter en härlig stund vid badplatsen gick vi tillbaks till husbilen och spelade yatzy. När solen var på väg ner gick vi åter till badplatsen för att se solnedgången. Helt underbar. Tyvärr har jag ingen bra kamera som fångar ljuset så vi får nöja oss med med iPhonebilderna.



Lite kort om Getteröns camping då.
En fin camping med ett härligt läge med bra förutsättningar för sol och bad. Getterön har tydligen 5 vikar och campingen ligger vid den 4:e, så jag antar att det finns 5 badplatser. Det finns cykelväg in till Varbergs centrum och på sommaren kan man välja att åka båt in till stan om man hellre vill det. Det finns restaurang/gatukök på campingen om man inte orkar laga mat. Precis utanför campingen finns det en affär; Tempo, med helt okej öppettider. 
Campingen är uppdelat i två områden och vi bodde vid det området som ligger närmas havet. Dock har man ingen havsutsikt från campingplatserna. Vid receptionen finns det åtta ställplatser om jag inte minns fel och det finns även husbilsplatser inne på campingen. Det är en plan camping och det är grusvägar inne på området. Helt okej servicehus med det lilla negativa att det kostar pengar att duscha. Har inga problem med att betala för dusch men här var det en krona för 45 sek (jag räknade dock att en krona bara varade i 32 sek). Jag föredrar att man antigen laddar ett kort med pengar eller att man betalar vid utcheckning. 

 Vi bodde på gata R


 Vi är snart redo att åka hemåt


 Ställplatser utanför receptionen
Husbilsplatser inne på campingen

Nästa gång jag besöker Varberg och jag väljer att stå på en camping väljer jag nog Getterön igen. Den känns lugnare och mer familjär än Apelviken (bodde där förra sommaren). Getterön har fin badplats och soligt läge. Apelviken har dock en pool som kan locka barnfamiljerna och mer aktiviteter samt lite närmare till centrum än Getterön. Men Getterön vinner nog på att den inte är lika stor och inte lika dyr...
Jag kan absolut rekommendera Getteröns camping i Varberg.

1 kommentar:

  1. Tråkig start på husbilshelgen, och vem kunde ana att det var fullt "överallt". Alla vet ju att säsongen slutar i och med att skolorna börjar igen. Eller vänta nu. Många aktörer verkar tro det i alla fall. :-) Att verkligen ser annorlunda ut är en helt annan sak!

    SvaraRadera