onsdag 20 juli 2016

Karlskrona!

Idag har vi utforskat lite av vad Karlskrona har att visa upp! 

Vi startade dagen med att cykla till Amiralitetskyrkan och besöka gubben Rosenbom som står och ber om pengar utanför kyrkan! 


Den äkta Rosenbom står dock inne i kyrkan!

En liten bit från kyrkan, vid korsningen in mot kyrkan hittar man en staty av Nils Holgersson! 


Vi cyklade ner mot vattnet och tittade på marinens ubåt och andra båtar (på avstånd), dessa får man inte fotografera och det respekterar jag. 
Däremot får man fotografera Länsresidenset som är Sveriges yngsta resident, byggt 1909-1911. 

Huset är inspirerat av svenskt 1700-tal & Engelska patriciervillor. Den tidigare färgen gick dock i grå-vit ton. 
Huset till höger var tidigare stall och kuskbostad. 

Sedan cyklade vi vidare och tittade på Amiralitetsklockstapeln.

Amiralitetsklockstapeln som uppbär amiralitetsförsamlingens kyrkklocka är rest på platsen för den forna bastionen Wachtmeister stax före år 1700. Arkitekten är okänd. Stapelns form är sannolikt inspirerad av det antika fyrtornet Pharos i Alexandria i Egypten! 

Vi tog sedan cyklarna in till Karlskrona centrum och strosade lite stan, shoppade lite kläder och åt lunch. 

Vi besökte Stortorget som är ett av norra Europas största stenlagda torg. 
Torget anlades för att ge Karlskrona som då på 1700-talet var Rikets andra stad ett passande yttre. På torget finns Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan (Tyska kyrkan), en staty på Erik XI samt Blekinges tingsrätt. 

 Trefaldighetskyrkan, åttakantig centralkyrka med kupoltak. Förebild sägs vara Phanteon i Rom. 

Kupoltaket inne i kyrkan.

Karl XI med tingsrätten i bakgrunden.

Nu hade det blivit dags att besöka bilmuseet och porslinsmuseet. De båda museerna ingår i samma biljett (50 kr) och det är Tidningsförlaget Albinsson & Sjöberg som har dessa museum.


Vi började med Bilmuseet, som har en bilutställning som är förknippade med förlagets motortidningar. Bl.a. så hittar man en kunglig bil, Palmes Saab och en av Tony Rikardssons speedwaycyklar i museet. 




Efter bilmuseet gick vi in på Porslinsmuseet. Här visas en stor del av Karlskronas porslinsfabrik mycket mångsidiga produktion i tidsenliga miljöer. 




Efter besöken på de båda museerna cyklade vi upp till utkiksplatsen på Bryggareberget. Eller snarare så parkerade vi cyklarna efter första backen och gick upp. Ganska brant och svettigt i värmen men vi visste ju att belöningen skulle bli en fika när vi kom upp. Vi njöt en stund av utsikten (och eftersvettades en stund) och sedan skulle vi fika. Vi går bort till fiket och ska öppna dörren men den var låst! Döm om vår förvåning när vi läser att de stänger redan kl 16.00. Vad är det för öppettider för ett café på ett välbesökt turistmål?! 



Bara att gå ner och cykla "hem". En välbehövlig dusch och sedan middag på hamnkontorets restaurang som anordnade grillbuffe. Lite besvikna på utbudet men gott var det.


Efter middagen satte vi oss för att spela Yatzy utanför husbilen. Helt plötsligt får jag se en stor båt komma glidande. Det var kustbevakningen som kom och la till vid kajen strax bortanför oss. 




En underbar kvällsvy får avsluta dagens inlägg. 



Imorgon väntar nya upplevelser... 

1 kommentar:

  1. Å vilken härlig dag ni verkade ha. Och att ni besökte kyrkor utan att jag var med och tjôtade om det! ;-)

    SvaraRadera