tisdag 19 juli 2016

Ronneby-Karlskrona!

Vaknade till sol och klarblå himmel så vi passade på att äta frukost ute och njuta av utsikten! 




Efter frukost packade vi ihop oss och checkade ut och styrde bilen mot Ronneby och Ronneby Brunnspark! Det blev ett kort besök men vi fick iaf se gamla källan, badhus nr 1 och Brunnshallen med rosenträdgården! 


Badhus nr 1. Uppfördes 1874-76 och var i första hand till för första klassens badgäster.

Gamla Källan. Uppfördes 1846 som en ersättning för ett äldre brunnshus. Den är placerad över den surbrunn som intendent J.E Ferber lät gräva 1726.

Pumpen var tyvärr ur funktion.


Gamla Källan. Inför brunnens 200-års jubileum genomgick byggnaden en renovering varvid kolonnbaserna av gjutjärn tillkom. Träkolonnerna ersattes 1969 med nytillverkade repliker. Åren 1994-1995 genomgick byggnaden en restaurering till ursprungligt skick. Efter att i 90 år fungerat som lagerlokal kunde Gamla Källan öppnas för brunnsdrickning 1995. 

Källan är Ronneby Brunns äldsta byggnad och blivit en symbol för hela brunnsområdet. 

Vi styrde stegen mot Brunnshallen.
Brunnshallen uppfördes 1896-1897 och syftet med byggnaden var att bereda möjlighet till friluftsliv under tak som skyddade mot för stark sol och mot regn.

Det finns också en rosenträdgård bakom/framför Brunnshallen. 

Vad de små husen är för någonting vet jag/vi inte. Hittade ingen info om dem i parken. Kanske kan tjänstgöra som fågelhus???

Nu var det dags att åka vidare mot Karlskrona! Vi åkte ut till Dragsö camping för att se om det fanns någon ledig plats men det fanns det inte. Vi åkte då in till centrum för att kolla om det möjligt fanns plats på ställplatsen vid marinan. Och det fanns det. Vi tog en plats på första parkett! 


Efter en fika vid bilen gick vi bort till Marinmuseet. Marinmuseet ligger på Stumholmen som fram till 1993 var ett militärt område. Här finns flera hus bevarade som ingick i flottans område. 

Den här gula byggnaden har tjänstgjort som häkte. 

Det bruna huset var desinfektionshus. Uppfördes 1889 och är tillsammans med sjukhuslängan och kokhuset ett av Sveriges två första kolera och epedimisjukhus. 

Marinmuseet. Här får man uppleva den svenska marinens händelserika historia. Det finns utställningar, museifartyg och ubåtarna Hajen och Neptun. Ubåten Neptun tjänstgjorde fram till 1998 och användes i Kalla kriget. Man får gå ombord på Neptun och man får uppleva hur besättningsmännen levde och arbetade ombord. 

Neptun.

Neptun. 

Inne på museet finns oxå en undervattenstunnel där tanken är att man ska kunna se havets botten utanför museet. Men vattnet är så grumligt att man knappt ser nått. 

Utanför museet ligger två av militärens båtar som man får gå ombord på. 
Det finns även en stor segelskuta man får gå ombord på. 



I museet ingår oxå Slup och barkasskjulet med båtuställningar. 

Det är gratis att gå in på museet och jag rekommenderar ett besök här. Detta var mitt andra besök då jag och syrran var här under vår husbilssemester 2014. 

Kvällen spenderas vid husbilen och imorgon kollar vi in vad Karlskrona mer har att erbjuda. Rosenbom lär väl få ett besök antar jag... :-) 


2 kommentarer:

  1. Åååå... Var ni på Ronneby brunn. Är inte alls avis.

    SvaraRadera
  2. Varför var vi inte där på vår resa? Har du inte varit där menar du?

    SvaraRadera